In gebouw de Vergulde Wagen is iedere tweede zaterdag van de maand een inloop moment.
Gesprek met Cees Jan van den Hoek Genealogie deskundige
(Bezoeker): Het is waarschijnlijk een pachtboerderij geweest dan sta je niet in het kadaster. Ik ben ook met Arjan van Vliet een keertje daarover bezig geweest een paar jaar geleden en die kwam er niet uit.
Cees: Arjan is eigenlijk ons Aarlanderveen deskundige!
(Bezoeker): Mijn vader was een van de zoons van de boer die daar zat en die is, vanuit Aarlanderveen, melk gaan venten in Amsterdam. Later is het hele gezin verhuisd naar Amsterdam.
Cees: Als je het pachtcontract kan vinden van de pachtboerderij van zijn vader dan heb je al een aanwijzing. Zijn vader, Klaas van der Mik die was de pachter?
(Bezoeker): Ja, hij zal de pachter geweest zijn. Die had meerdere zoons maar die konden het niet allemaal overnemen.
Cees: Hier staat wel dat de weduwe van Klaas van der Mik een huurster is van een locatie.
(Bezoeker): Er is ook nog een oudere Dirk van der Mik geweest dacht ik?
Cees: Dit is van 1832 en dat moet deze al wel zijn denk ik. De adressen werden rond 1918 beschreven en bepaald. Er stond dan een wijk een huisnummers maar in 1918 zijn wij overgegaan naar straat huisnummers. Dit had niets te maken met de fusie Alphen Aarlanderveen maar is toevallig wel hetzelfde tijd geweest. Er is ook nog eens een verschil tussen openbaar en digitaal vindbaar. Ik zie dat alles wat wij er nu bespreken zijn al die jaren qua privacy wetgeving openbaar maar niet iedereen heeft de moeite genomen om alles te indexeren en op Internet te zetten. Er zijn ook een aantal aktes in Den Haag die wel openbaar zijn en wel op het Internet maar geen index, dan heb je een handleiding van 17 pagina’s nodig om een bepaalde akte te kunnen vinden. Gemeente Den Haag zegt dat zij voldoen aan de richtlijnen, hij is openbaar en hij is digitaal vindbaar.
(Bezoeker): De jongste dochter van het gezin van Dirk is ook in Amsterdam geboren.
Cees: Clasina is in ‘66 in Amsterdam geboren. Zij is 21 als zij in 1887 trouwt en daar staat bij geboorteplaats Amsterdam.
(Bezoeker): Die is dan de jongste, na de geboorte van Aafje.
Cees: Aafje is in Aarlanderveen geboren en dat is in 1864 geweest is de familie vlak naar haar geboorte naar Amsterdam gegaan.
Deskundige Cees Jan van den Hoek ontvangt je daar graag.